Να σώσουμε το καλό ελαιόλαδο

Σύμφωνα με τη μελέτη «Να σώσουμε το καλό ελαιόλαδο» που συνέταξε ο αναλυτής Juan Vilar για λογαριασμό της εταιρείας DEOLEO, το 20% του ισπανικού ελαιώνα διατρέχει κίνδυνο εγκατάλειψης μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Πρόκειται για τους παραδοσιακούς, όχι μηχανοποιημένους ελαιώνες, που αντιστοιχούν σε 500.000 εκτάρια και 300.000 οικογένειες ελαιοπαραγωγών.

Το κόστος παραγωγής στην Ισπανία κυμαίνεται από 0,80 €/κιλό για τους ελαιώνες υπέρπυκνης φύτευσης και μηχανοποιημένης καλλιέργειας έως 2,40€ (που φθάνει και τα 3€) για τους παραδοσιακούς ελαιώνες.

Συσκευή ανιχνεύει την Xylella f.

Ιταλική εταιρία, ειδικευμένη στην ανίχνευση των βακτηρίων, υπόσχεται ότι η συσκευή κιτ που εφηύρε είναι σε θέση να ανιχνεύει την Xylella σε μόλις 45 λεπτά της ώρας.

Η μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι εγκεκριμένη από ιταλικά ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια, όπως επίσης και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Προστασίας Φυτών.

Πηγή: olimerca

Ελληνική πρωτιά σε παγκόσμια διοργάνωση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του FAO

Δύο Έλληνες κέρδισαν το πρώτο Hack for SDGs που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), στην Ρώμη.

Σε συνεργασία με το ίδρυμα PRIMA, τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (Food and Agriculture Organization of the United Nations – FAO) και το Future Food Institute (FFI), διοργανώθηκε το πρώτο Hackathon, βασισμένο στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals – SDGs), της Ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών για το 2030, το οποίο φιλοξενήθηκε στο EXCO 2019 από τις 15 μέχρι τις 17 Μαΐου 2019 στην Ρώμη.

1.285 δικαιούχοι της δράσης «Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας»

Σε 1.285 ανέρχονται οι δικαιούχοι του Μέτρου 10.1.02 «Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας» με συνολική αιτούμενη έκταση 2.012,55 εκτάρια και συνολικό μέγιστο ποσό 5.751.396,90 ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όλες οι ελιές στο 13%

Διευκρινίζουμε μετά από ερώτηση αναγνώστριας μας ότι όλες οι επιτραπέζιες ελιές εντάσσονται στον συντελεστή ΦΠΑ 13%, ανεξάρτητα σε ποιο στάδιο -νωπό ή επεξεργασίας- βρίσκονται.

The post Όλες οι ελιές στο 13% appeared first on olivenews.

Φως στις τιμές από το χωράφι στο ράφι θέλει να ρίξει η Κομισιόν

Το περιπετειώδες και αρκετές φορές «σκοτεινό» από πλευράς τιμολόγησης ταξίδι των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι φιλοδοξεί να φωτίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Χθες οι Βρυξέλλες δημοσιοποίησαν πρόταση κοινοτικού κανονισμού, η οποία προβλέπει ότι τα κράτη-μέλη θα συγκεντρώνουν πληροφορίες για τη διαμόρφωση των τιμών των πρωτογενών προϊόντων σε όλο το μήκος της αλυσίδας τροφίμων.

Η πρόταση έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 19 Ιουνίου 2019, ενώ προτείνεται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου 2020.

Αγορά δύο ταχυτήτων

Σε δύο ταχύτητες συνεχίζει να κινείται η ελληνική αγορά ελαιολάδου. Χαμηλές τιμές και απραξία για τις μέτριες και κακές ποιότητες. Υψηλές τιμές και (σχετικό) αγοραστικό ενδιαφέρον για τις καλές ποιότητες. Περισσότερα στο υπό έκδοση τεύχος του «Ελιά & Ελαιόλαδο».

The post Αγορά δύο ταχυτήτων appeared first on olivenews.

Εποχικές οδηγίες φυτοπροστασίας για την ελιά

Το περιφερειακό κέντρο προστασίας φυτών ποιοτικού και φυτοϋγειονομικού ελέγχου Ηρακλείου εξέδωσε δελτίο ενημέρωσης με προειδοποιήσεις και οδηγίες για την φυτοπροστασία της ελιάς.

Το πλήρες δελτίο φυτοπροστασίας σχετικά με την αντιμετώπιση του πυρηνοτρήτη, της βαμβακάδας και της μαργαρόνιας είναι διαθέσιμο σε αυτόν τον σύνδεσμο.

Σε ανοιχτό διάλογο για το ελαιόλαδο καλεί η ΕΔΟΕ

«Aνοιχτό Διάλογο για το Ελληνικό Ελαιόλαδο”, διοργανώνει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου – ΕΔΟΕ, την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019 από 9.00 πμ έως 7.00 μμ στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα.

Ελληνική παρουσία στην διεθνή έκθεση Tuttofood  

Αύξηση επισκεψιμότητας 3% κατέγραψε η φετινή διοργάνωση της διεθνούς έκθεσης τροφίμων και ποτών Tuttofood, στην οποία συμμετείχαν  περισσότεροι από 40 Έλληνες εκθέτες. Στην έκθεση που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 6-9 Μαΐου στο Μιλάνο, συμμετείχαν εταιρείες όπως οι Konstantopoulos S.A., Vamvalis, Viosal LTD, Mandrekas S.A, Siouras S.A., Viotyr S.A., Ladas Foods S.A., Petits Grecs, Menexopoulos Bros – Dyrfo καθώς και οι Περιφέρειες Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας.

ΦΑΣΑ