Η Ισπανία σε εγρήγορση

Δεν πέρασαν παρά μόλις δύο 24ωρα που ανακοινώθηκαν τα επίσημα στοιχεία για την τεράστια ισπανική παραγωγή ελαιολάδου και ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας Luis Palmas συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των Αυτόνομων Περιφερειών.

Κατά τη σύσκεψη εξετάστηκαν τα αναγκαία μέτρα, τα οποία θα τεθούν υπόψη του επόμενου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες.

Τα αίτια της κατάρρευσης των τιμών

Το ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τα στοιχεία τέλους Φεβρουαρίου (28.02.2019) αποκαλύπτοντας με τον πιο επίσημο τρόπο τους πραγματικούς λόγους της φετινής κατάρρευσης των τιμών του ελαιολάδου.

Έτσι λοιπόν:

– Η ισπανική παραγωγή ήδη έφτασε τους 1,7 εκατομμύρια τόνους άρα η 2018/19 θα κλείσει κοντά στους 1,8 εκατομμύρια τόνους, ίσως δηλαδή καταρρίψει το ρεκόρ των 1.782.000 της 2013/14,

– Το χειρότερο είναι ότι τα αποθέματα ανέρχονται στους 1.512.000 τόνους, μην αφήνοντας τις τιμές να «πάρουν ανάσα».

Αισιόδοξος ο Έλληνας Υπουργός

Η Ελλάδα ευνοείται, κυρίως σε ό,τι αφορά την τιμή του ελαιολάδου, από το γεγονός ότι η Ιταλία δεν μπορεί λόγω καταστροφών, να καλύψει τις ανάγκες σε ελαιόλαδο – οπότε θα κάνει εισαγωγή-, τόνισε από το Ηράκλειο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης.

Αποτελέσματα Διαγωνισμού Ποιότητας Ελαιολάδου «ΚΟΤΙΝΟΣ 2019»

Η Επιστημονική Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου «ΦΙΛΑΙΟΣ» και η Οργανωτική Επιτροπή του Διαγωνισμού Ποιότητας για τα Επώνυμα Εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα «ΚΟΤΙΝΟΣ 2019» βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα του φετινού Διαγωνισμού, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στις 4 & 5 Μαρτίου 2019 στην Αθήνα, στο διαπιστευμένο από το ΕΣΥΔ και αναγνωρισμένο από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (ΔΣΕ) εργαστήριο οργανοληπτικής αξιολόγησης ελαιολάδου του ΣΕΒΙΤΕΛ.

Δοχεία μέτρησης της ποσότητας του λαδιού

Στην εποχή της απόλυτης τυποποίησης η αναφορά σε παραδοσιακούς τρόπους υπολογισμού της ποσότητας του λαδιού, ίσως φαίνεται ανιαρό. Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε, ότι η εξέλιξη και ανάπτυξη των μετρικών συστημάτων, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς είναι ανάλογη με την πρόοδο και εξέλιξη των κοινωνιών και των πολιτισμών, που τα χρησιμοποιούν. Η χρήση μέτρων και σταθμών θεωρείται γενικώς κριτήριο ανώτερου πολιτισμού και διαφοροποιεί τους πρωτόγονους από τους πολιτισμένους λαούς. Η εξέλιξη αυτή διακρίνεται αδρομερώς σε δύο περιόδους με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Παρουσία εστέρων της χλωροπροπανοδιόλης (3-MCPD) και της γλυσιδόλης σε τρόφιμα και έλαια

Οι ουσίες αυτές βρίσκονται σε επεξεργασμένα φυτικά έλαια, μαργαρίνες και μερικά επεξεργασμένα τρόφιμα και εγείρουν ανησυχίες για την υγεία των καταναλωτών.

Στα τέλη του 2006, μια ερευνητική ομάδα από τη Τσεχία ανέφερε την ανίχνευση ιδιαίτερα υψηλών συγκεντρώσεων εστέρων των λιπαρών οξέων με 3-χλωροπροπανο-1,2-διόλη (3-MCPD- εστέρες) σε βρώσιμα έλαια. Από τότε, μια μεγάλη σειρά δημοσιεύσεων και αντίστοιχων ερευνών θα εντοπίσουν τον παραπάνω αναλύτη σε ποικίλα υποστρώματα (τρόφιμα).

Ελαιόδεντρα «θαύματα» της φύσης

Από τα θαύματα της φύσης είναι η εικονιζόμενη αιωνόβια ή χιλιόβια ελιά από τον πρώην Δήμο Ανδανίας, λίγο έξω από το Διαβολίτσι Μεσσηνίας.

Η περιοχή λέγεται αγρός Κάκκαλου. Κάποτε ανήκε στην εκκλησιαστική περιουσία. Ο κορμός του δέντρου έχει διάμετρο 13-14 μέτρα. Σχηματίζονται μυθικά τέρατα που φανερώνουν τους καημούς, τους πόνους, τα βάσανα και τις προσπάθειες του δέντρου να επιβιώσει στους αιώνες.

Ξεχείλισαν οι δεξαμενές

Τα τεράστια για την εποχή συσσωρευμένα αποθέματα στην Ισπανία φτάνουν τους 1.370.000 τόνους, με 1,0 εκ. τόνους περίπου στα ελαιοτριβεία και τους υπόλοιπους σε τυποποιητές, ραφιναρίες, Patrimonio. Αποτέλεσμα, καθώς η παραγωγή συνεχίζεται με αποδόσεις 18,98% καρπός : ελαιόλαδο, να αναζητούνται επειγόντως δεξαμενικοί χώροι. Όσοι έχουν λάδια προτιμούν να μπουν στα έξοδα αγοράς και άλλων δεξαμενών παρά να πουλήσουν στις επικρατούσες σήμερα τιμές.

Νέοι κραδασμοί στην DEOLEO

Η DEOLEO, η ισπανική εταιρεία – κολοσσός στον τομέα του ελαιολάδου, ανακοίνωσε, για μια ακόμη φορά στην ταραχώδη διαδρομή της, αλλαγές ηγεσίας της σε συνδυασμό με κακά οικονομικά αποτελέσματα.

Ιταλός φεύγει, Ισπανός έρχεται

Σύμφωνα λοιπόν με αρθρογραφία του έγκυρου Olimerca, τις ημέρες αυτές αναδιαρθρώθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο. Ο γνωστός μας στην Ελλάδα Pierluigi Tosato υποβιβάστηκε από Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος σε απλό μέλος, ενώ τη θέση του κατέλαβε ο Miguel Ibarrola Lopez.

Κρητικό ρεκόρ κλιματικής αλλαγής

Ενα πανευρωπαϊκό ρεκόρ βροχόπτωσης έσπασε λόγω της «Χιόνης» και της «Ωκεανίδας». Ο αθροιστικός υετός που κατέγραψε ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, που βρίσκεται στο οροπέδιο Ασκύφου Χανίων, από την 1η Φεβρουαρίου έως και το πρωί της Δευτέρας 25/2 έφτασε στα 1.202 χιλιοστά. Το προηγούμενο ρεκόρ μηνιαίου υετού σε κατοικημένη περιοχή ανήκε στο Γκρεντάλεν της Νορβηγίας με 1.190 χιλιοστά, ρεκόρ που κρατούσε από το 1989.

ΦΑΣΑ