Εκπαίδευση ελαιοπαραγωγών της ΟΕΦ ΑΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ "Ο ΑΙΧΜΕΑΣ"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μια πολύ χρήσιμη και ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική ημερίδα  πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Μαρτίου από την εταιρεία γεωπονικών υπηρεσιών AGRON AE σε ελαιοπαραγωγούς μέλη της Οργάνωσης Παραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λιβαδειάς ¨Ο ΑΙΧΜΕΑΣ¨.

 

Πρόκειται για μια δραστηριότητα η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο επιδοτούμενου προγράμματος για Οργανώσεις Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ) και στόχο είχε την ενημέρωση αλλά και ουσιαστική κατάρτιση των παραγωγών σε νέες τεχνικές καλλιέργειας.

 

Ελαιοπαραγωγοί από την ευρύτερη περιοχή της Λιβαδειάς, παρευρέθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο της Αγίας Τριάδας Λιβαδειάς, για να συζητήσουν για θέματα τα οποία τους απασχολούν και έχουν να κάνουν με την διαχείριση των εδαφών τους και την διάβρωση αυτών. Απαντήσεις σε πολλά από τα ερωτήματα που αφορούν τα συγκεκριμένα θέματα προσπάθησε να δώσει ο Ευστάθιος  Στριφτάρας, γεωπόνος της εταιρείας.

 

Οι παραγωγοί έλαβαν χρήσιμες συμβουλές για την διατήρηση αλλά και την βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους για την αποφυγή της διάβρωσης. Παράλληλα ενημερώθηκαν για τα διάφορα συστήματα διαχείρισης, όπως η ακαλλιέργεια , η χημικήζιζανιοκτονία, η μηχανική καλλιέργεια, η χορτοκοπή, η φυτοκάλυψη αλλά και το μικτό σύστημα το οποίο συνδυάζει συνιστώσες των ανωτέρω και αναλύθηκαν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτών. Επίσης τους παρουσιάστηκαν μηχανήματα εδαφοκατεργασίας με την μικρότερη δυνατή συμπίεση του εδάφους. Να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα βοήθησε και το φωτογραφικό υλικό το οποίο παρουσιάστηκε. Καθόλη την διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δόθηκε η δυνατότητα στους παραγωγούς να θέσουν τα ερωτήματα και να λάβουν χρηστικές απαντήσεις σχετικά σε λανθασμένες πρακτικές τις οποίες συχνά ακολουθούσαν. Στόχος του σεμιναρίου ήταν να γίνει κατανοητό από όλους τους συμμετέχοντες ότι κάθε καλλιεργητική πρακτική λανθασμένη ή ορθή, μπορεί και έχει άμεση συνέπεια στην αειφορία του περιβάλλοντος αλλά και στην εξοικονόμηση σημαντικών οικονομικών πόρων για τους ίδιους.

 

Η εταιρεία AGRON ΑΕ αλλά και σύσσωμη η Διοίκηση του Συνεταιρισμού, δεσμεύτηκαν στην πραγματοποίηση αντίστοιχων δρασεων και τα επόμενα έτη, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη επιτυχία αυτών καθώς και το ζωηρό ενδιαφέρον των παραγωγών μελων τους.

Απολογισμός προγράμματος ΟΕΦ 2015-2018

Την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό χώρο του Πνευματικού Κέντρου Αγίας Τριάδας - Λιβαδειάς, ο απολογισμός του τριετούς προγράμματος Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ) 2015 - 2018 το οποίο υλοποίησε η Οργάνωση Παραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λιβαδειάς  ¨Ο Αιχμέας¨.

Ο απολογισμός του τριετούς προγράμματος πραγματοποιήθηκε από τη συνεργαζόμενη εταιρεία Άξιον Αγροτική μέσω της εκπροσώπου της κ. Ταμπάκη Αμαλίας. Προηγήθηκε σύντομη εισήγηση του εκπροσώπου του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Σφουντούρη Κωνσταντίνου.

 Κατά τη διάρκεια της απολογιστικής ημερίδας έγινε αναφορά στο θεσμικό πλαίσιο το οποίο διέπει τις Οργανώσεις Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ), εκτενής ανάλυση των τομέων του τριετούς προγράμματος 2015 - 2018 οι οποίοι υλοποιήθηκαν, καθώς επίσης και σύντομη αναφορά σε μελλοντικές δραστηριότητες.

 Παράλληλα τονίστηκε στους παραγωγούς μέλη οι οποίοι συμμετείχαν στην ημερίδα το πόσο σημαντικό είναι για την ευρύτερη περιοχή, να ολοκληρώνεται με επιτυχία ένα σύνθετο τριετές πρόγραμμα τέτοιου είδους.  

Η ολοκλήρωση του απολογισμού του τριετούς προγράμματος πυροδότησε ένα γόνιμο διάλογο ανάμεσα σε παραγωγούς μέλη της Οργάνωσης Παραγωγών και εκπροσώπων του Διοικητικού Συμβουλίου,  με συντονίστρια την εκπρόσωπο της Άξιον Αγροτικής.

Συνισταμένη των απόψεων όλων των πλευρών αποτέλεσε η αναγκαιότητα συνεχούς συμμετοχής σε αντίστοιχα προγράμματα τα οποία στηρίζουν τους παραγωγούς της περιοχής, ενισχύουν τις δραστηριότητες του Αγροτικού Συνεταιρισμού και προβάλουν το σύνολο της ευρύτερης περιοχής.

H Α.Σ. Λιβαδειάς «Ο ΑΙΧΜΕΑΣ» σε έκθεση τροφίμων στη Νέα Υόρκη

Στις 25 – 27 Ιουνίου 2017 η ΟΕΦ / Α.Σ. Λιβαδειάς «Ο ΑΙΧΜΕΑΣ» θα έχει την τύχη και την ευκαιρία να παρουσιάσει τα προϊόντα της στην παγκόσμια έκθεση τροφίμων και ποτών Fancy Food Show 2017 της Νέας Υόρκης. Η συμμετοχή γίνεται σε συνεργασία με την εταιρία Άξιον Αγροτική, με 12 ελληνικές οργανώσεις παραγωγών ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς αλλά και με την εθνική κοινοπραξία των ελαιοπαραγωγών Ιταλίας.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο εκθεσιακό κέντρο Jacob K. Javits Center, στη Νέα Υόρκη, στις 25 – 27 Ιουνίου 2017 και την Ελληνική συμμετοχή των Οργανώσεων Παραγωγών ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς, με τίτλο »PRODUCER ORGANISATIONS΄CERTIFIED PRODUCTS», οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να την βρούνε στο περίπτερο Νο 2007.

Πιο αναλυτικά ακολουθεί και το σχετικό Δελτίο Τύπου:

Πιστοποιημένα Προϊόντα Οργανώσεων Παραγωγών στη Νέα Υόρκη

Με όχημα την ποιότητα, την καινοτομία και την τεχνολογική υπεροχή, δεκατρείς ελληνικές Οργανώσεις Παραγωγών ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς υπό την καθοδήγηση της εταιρείας ΑΞΙΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ και σε συνεργασία με την Εθνική Κοινοπραξία των Ελαιοπαραγωγών Ιταλίας – Consorzio Nazionale Degli Olivicoltori (CNO), πρόκειται να παρουσιάσουν στην θερινή έκθεση τροφίμων και ποτών FANCY FOOD SHOW 2017, τα αποτελέσματα της μεταξύ τους συνεργασίας σε επίπεδο ιχνηλασιμότητας με τα υψηλής ποιότητας πιστοποιημένα προϊόντα τους.

 

Στο περίπτερό Νο 2007, με τίτλο PRODUCER ORGANISATIONS΄CERTIFIED PRODUCTS (Πιστοποιημένα Προϊόντα Οργανώσεων Παραγωγών) θα μπορείτε να ενημερωθείτε για:

-              Τα συστήματα ποιότητας και ιχνηλασιμότητας τα οποία εφαρμόζονται στις εγκαταστάσεις των φορέων στο πλαίσιο των προγραμμάτων ΟΕΦ

-              Τα καινοτόμα εργαλεία ευφυούς γεωργίας τα οποία έχουν υιοθετήσει οι ελληνικές Οργανώσεις Παραγωγών, καλύπτοντας όλες τις πτυχές της ελαιοκαλλιέργειας καθώς και της μεταποίησης της πρώτης ύλης

 

Γιατί Ιχνηλασιμότητα;

-              Για την προστασία του καταναλωτή

-              Για την προστασία του περιβάλλοντος

-              Για την παραγωγή ποιοτικών τροφίμων

 

Σας περιμένουμε, στο εκθεσιακό κέντρο Jacob K. Javits Center, στη Νέα Υόρκη στις 25 - 27 Ιουνίου, 2017 για να γνωρίσετε τα υψηλής ποιότητας πιστοποιημένα προϊόντα, από τις Οργανώσεις Παραγωγών Ευβοίας, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας-Πρέβεζας, Κυνουρίας, Λιβαδειάς, Μεραμβέλλου, Μεσολογγίου-Ναυπακτίας, Μονοπατίου, Πεζών, Πηλίου-Β.Σποράδων, Πολυγύρου, Χαλκιδικής, Χανίων και CNO Ιταλίας.